Senetlerin zaman aşımlarının süreleri, senetlerin ve çeklerin nereden alındıklarına göre değişiklik gösterir:
- Eğer söz konusu senetler esnaflardan ya da ev sahibi kişilerden alınmışlarsa, geçerlilik süreleri maksimum 3 yıldır.
- Banka, kredi veren diğer kurumlar ya da farklı yerlerden alınmış olan çek ve senetlerin geçerlilik süresi ise resmi olarak 10 yıl olarak belirlenmiştir. BU çekler, 10 yıl boyunca geçerliliğini ve değerini korurlar. 7
İcraya Verilen Senet Kaç Yıl Geçerlidir?
İcralık olmuş senetlerin geçerliliği, diğerleri gibi 3 yıl olarak belirtilmiştir. İcrada bir senedi olan kişiler, bunu çekin yazım tarihinden sonra en fazla 3 yıl içinde kullanmak durumundadırlar.
Açık Senet Zaman Aşımına Uğrar Mı?
Açık senedin zaman aşımı, resmi olarak 3 yıl olarak belirlenmiştir. Açık senedin diğer senetlerden farkı tutar kısmı ile ilgilidir. Bu nedenle de geçerlilik süresi bu durumdan etkilenmez.
Vade Tarihi Olmayan Senette Zamanaşımı Nasıl Gerçekleşir?
Tarihsiz senetlerin zaman aşımları, ilgili senedin ibraz edilmemesinden dolayı kaynaklanır. Yazılmış olan çek için herhangi bir zaman belirlenmese de 1 yıl içinde ibraz edilmemesi durumunda çek geçersiz sayılır.
Bonoda Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Bonoların zaman aşımları, senet ve çeklerde olduğu gibi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Üzerinde 3 yıl boyunca işlem yapılamayan bonolar geçersiz sayılır.
Adi Senet Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Adi senetlerin kullanım süreleri, çeklerin nereden alındığını göre değişiklik gösterir:
- Devlet kurumlarından alınmış olan adi çeklerin kullanım süreleri, 10 yıla kadar uzayabilir. Ancak bu vadenin de belirlenmesinde kişilerin çeklerini hangi devlet kurumundan aldıklarına göre de değişebilir.
- Tüzel ya da gerçek kişiliklerden alınmış olan adi senetlerin geçerlilik süreleri, çek ve bonolar gibi 3 yıl olarak belirlenmiştir. 3 yılı aşan durumlarda, kişiler adi senetlerini kullanamazlar.
Senette Zamanaşımını Kesen Sebepler Nelerdir?
Senetlerin zaman aşımının durmasının sebepleri, ilgili kanun dahilinde şöyle sıralanmıştır:
- Çek ya da senetlere dava açılması veya devam eden bir davanın ihbar edilmesi durumunda,
- Çek ya da senetleri takip talebinde bulunulmasında,
- Çek ya da senet vermiş olan kişilerin resmi olarak iflas ettiklerini bildirmeleri durumlarında zaman aşımı kesilir.
Davaya düşmüş olan senetler, dava bitiminden sonra yeniden takip edilmeye başlanır. Ancak bu sefer, çeklerin süreleri sıfırlanarak 3 yıl daha tanınır.
Kambiyo Senetlerinde Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Kambiyo senetlerinin kullanım süresi, diğer tüm senet ve çekler gibi maksimum 3 yıl olarak belirlenmiştir. Kambiyo senetleri eğer tanınan süre boyunca kullanılmazsa, düşecek ve bir daha kullanılamaz hale gelecektir.
Senet Borcu 10 Yıl Boyunca Ödenmezse Ne Olur?
10 yılı aşmış olan senetlerin borcu, otomatik olarak düşer. Verecekli olan kişinin iflas etmesi, çeşitli konulardan dolayı çeklere ya da şahıslara dava açılması durumları ile kullanımı 10 yılı aşmış olan senetler, tanınan fazla süre boyunca da kullanılmazlarsa hem borçları hem de kullanım hakları düşer.
Senet Tarihi Geçince Ne Olur?
Ödenmesi gereken senedin tarihinin geçişi, senet vermiş olan kişilerin isimlerine icra takibi açılmasına neden olur. Senetlerin ödenebilmesi için tanınan yasal süre, çeklerin hangi zaman aralığı için verildiğidir. Eğer resmi olarak çek üzerinde yazan tarih henüz geçmemişse, kişilerin herhangi bir işlem yapma hakları mevcut değildir. Ancak parasını 30 gün boyunca ödemeyen kişiler adına icra takibi başlar. Daha sonra, verilen yasa süre içinde borçlar ödenmemeye devam ederlerse icra davası açılır. Bu davanın gidişatı ve sonucu, alacaklı ile verecekli arasında olan hukuka göre seyir eder.
Senet İcrası Kaç Sene Sürer?
Tarihi geçmiş senetlerin icraya teslim edilmeleri, yasal olarak belirlenmiş olan 3 yıllık süre içinde yapılmak zorundadır. Yani, senedi olan bir kişi, eğer 3 yıldır borcunu tahsil edemiyorsa, 3 yılın bitişinden sonra onları resmi olarak mahkemeye veremez, borçları kendilerine ödenmemiş olsa dahi farklı işlemler yapmak için öncelikle Vergi Dairesine gitmek durumunda olacaklardır.
Tarihsiz Senetler Geçerli Midir?
Üzerinde vade tarihi bulunmayan senetlerin ve çeklerin geçerliliği mevcut değildir. Ayrıca bu senetler, bono veya farklı karşılıklı alış verişte kullanılan diğer resmi evrakların yerine de kullanılamazlar.
Sitemizden Kredi Başvurusu Kredi Puanını Düşürür Mü? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.