E bildirgenin tanımı işi verenlerin bünyesinde çalışan işçilere ait sigorta belgelerini içeren bir portaldır. Bu portal işçi ve işveren arasında gönderilmesi gereken belgelerin gönderimi ya da birimlerine ait tahakkuk bedellerinin otomatik ödeme işe ödenebilmesi için düzenlenmiştir. E-bildirge çerçevesince hem işçiler hem de işverenler sigorta il müdürlüğü şubesine giderek yüz yüze yaptıkları pek çok işlemi online ortamda da yapma olanağına sahiptir.
E-Bildirgeye Başvuru Nasıl Yapılır?
Elektronik bildirge için başvuru yapmak isteyen kişilerin aşağıda açıklandığı şekilde bir şifreye sahip olması gerekmektedir. Bu şifreler hem online ortamdan hem de işverenlerin daha önce oluşturduğu birtakım evraklardan alınabilmektedir. Alınan şifreler ile Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne gidilerek başvuru yapılabilmektedir.
Eski sistemde şifrenin bir zarf içerisinde alıcıya teslim edilmesi şeklinde bir zorunluluk bulunmakta iken yeni sistemde böyle bir zorunluluk yoktur. Örnek olarak İstanbul sınırları içerisinde yaşayan ama Kayseri sınırları içerisinde iş yeri dosyası tescil ettirmek isteyen bir işveren online ortamdan yararlanarak işlerini kolay ve hızlı bir şekilde halledebilecektir. Bu işverenin online platforma işyeri tescil evraklarını e bildirge şifresi ile ilgili alana göndermesi yeterlidir.
Şifrenin elden teslim alma zorunluluğu eski zamanlarda mevcut iken artık böyle bir durum söz konusu değildir. Elektronik devlet sistemi ile giriş yapan insanlar işyerlerine tanımlanan şifreye elektronik ortamdan sahip olabilmektedir.
E-Bildirge Sistemine Giriş Yapmak
Elektronik bildirgeye giriş yapmak isteyen kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait resmi web siteden ilgili alanları doğru bir şekilde doldurmalıdır. Kullanıcının adı, işyerinin şifresi ve sistem şifresi gibi bilgiler siteye girilmelidir. Kullanıcı adının, iş yeri şifresinin ya da sistem giriş şifresinin ne olduğunu bilmeyen kullanıcılar bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne giderek bir başvuru formu doldurmalıdır. Buradan alınan şifrenin ikinci bir kişi ile paylaşılmaması gerekmektedir. Sizlere verilen şifre işyeri bilgilerinizin güvenliği açısından önem arz etmektedir. Aylık ya da yıllık olarak değiştirilen şifreler güvenliğinizi artıracaktır.
Elektronik bildirge uygulamasına giriş yapmak isteyen kişiler SSK şubelerini kullanarak hemen bir başvuruda bulunabilmektedir. Şubeler uygulama kullanıcılarına bir kullanıcı kimliği ve şifre tanımlayacaktır. Bu şifrelerin SGK sitesinin e bildirge giriş sayfasından kontrolü gerekmektedir.
E-Bildirge Düzenlemeleri Nasıl Yapılır?
Elektronik bildirgede bir şeyi düzenlemek isteyen kişiler bu düzenlemeleri iptal bildirimi yaparak çözebilmektedir. E-bildirge sistemi üzerinden brüt tutarların yanlış hesaplanması durumunda iptal bildirimleri işe yaramaktadır. Düzenlemeler sadece brüt tutarlar üzerinden olmamaktadır. Bazı durumlarda ise işten çıkış olmuş ancak bu durum sistemden gözükmemiş olabilmektedir. Hataların düzenlenmesi için geri bildirim önemlidir.
E-Bildirge Çerçevesinde Yapılabilecek İşlemler
Elektronik bildirgede yapılan uygulamalar aşağıda detaylı olarak ifade edilmiştir:
- Sigortalı olarak düzenlenen hesap fişleri için yapılabilecek işlemler
- Aylık hizmet ve prim belgelerinin işlemleri
- Sigortalı olarak yeniden işe girme bildirgesi
- Elektronik borcu bulunmamaktadır anlamına gelen “e-Borcu Yoktur” belgesinin işlemleri
- Kişilerin T.C kimlik numaralarını kullanarak sigortalılık durumlarını sorgulama
- 5458 yeniden yapılandırmanın hazırlanması için işlemler
- Kullanıcı işlemleri sayfasından işveren ve borçların görüntülenmesi için yapılan işlemlerin geneli
E-Bildirge Şifresi Nerden ve Nasıl Alınır?
Elektronik bildirgenin şifresi Sosyal Güvenlik Kurumu şubesinden tüm tescil işlemlerini tamamlamış olan işverenlerin ve bu işverenler tarafından yetki alan kişilerin adına alınabilmektedir. E devlet şifreleri kullanılarak da alınabilen e bildirge şifresi internetten alınır iken şu basamaklardan yararlanılabilmektedir:
- İlk işlem Sosyal Güvenlik Kurumu resmi web sitesine giriş yapmaktır.
- Ardından e SGK bağlantısına basılmalıdır.
- Burada yer alan diğer uygulamalar kısmına basılmalıdır.
- Karşınıza çıkan e SGK şifre kısmına basılmalıdır.
- İlgili alanlar T.C kimlik numarası ve güncel e devlet şifresi ile doldurulmalıdır.
- Ardından giriş yap kısmına basılmalıdır.
E-Bildirge Zorunluluk Taşıyor Mu?
Elektronik bildirgenin zorunlu olup olmaması sigortalı olarak çalışan işçilerin sayısına göre değişmektedir. E-bildirge üçün üzerinde sigortalı işçi çalıştıran işverenler için 29 04 2015 tarihinden beri zorunlu iken üçün altında çalışanı olan işverenler için zorunlu tutulmamaktadır. Çalışan sayısı 3 olan ancak yeni işçi almış olan işverenlerin yeni işçiyi e bildirge üzerinden bildirme zorunluluğu bulunmaktadır. E bildirgeye herhangi bir şekilde haber vermeyen işverenlerin bu yasal yükümlülüklerini belirlenen sürede yerine getirmemesi durumunda idari para cezası uygulanmaktadır.
Ayrıca SGK / İŞKUR Meslek Kodları (Güncel) Bilgilerine de bakabilirisniz.