İade faturasının kesilmesi bir müşterinin satın aldığı ürünün satıcıya iade edilmesi halinde yapılmaktadır. İade faturası düzenlenmesi sırasında şu maddelerden yararlanılmaktadır:
- Kesilen iade faturasında satış faturası koçanından ya da e postadan yararlanılmaktadır. İade faturasında farklı bir koçan yer almamaktadır.
- İade faturasının noter tarafından onay alması ya da Maliye Bakanlığı’nın onay vermesi gerekmektedir.
- Fatura üzerinde iade faturası şeklinde bir ibare yer almalıdır.
- İade faturasının açık mı yoksa kapalı mı olduğu ticari ilişkilere bağlı olarak belirlenmektedir. Alıcı ve satıcı arasındaki ticari ilişki iade faturasını belirlemektedir.
- İade faturası alıcı ve satıcıya yönelik düzenlenmektedir. İade faturasında belirlenen ürün fiyatı satış esnasında düzenlenen faturadaki ile aynı olmalıdır. Bunun nedeni ürünün satın alınma fiyatı üzerinden iade edilmesidir.
- Satış faturasında yer alan koşullar iade faturasında yer alan koşullar ile aynı olmalıdır.
- Ürünün yalnızca belirli bir kısmının iade durumunda satış faturasındaki birim fiyatları etkili olmaktadır. İade edilecek kısmın karşılığı hesaplanmakta ve bu bedelin iadesi yapılmaktadır.
- Bilgisayar ve yazıcı kullanılarak oluşturulan iade faturalarının normal faturadan herhangi bir farkı bulunmamaktadır.
İade Faturası Kesiminde Dikkat Edilecekler
İade faturasının kesiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk olarak iade faturası ibaresinin bulunması yer almaktadır. İade faturası kesiminde buna ek olarak aşağıdakilere de dikkat edilmelidir:
- İade edilen mal miktarının satıcı tarafından müşteriye satılan mal miktarından fazla olmaması gerekmektedir.
- Satış faturasının kesimi koçan ile sağlanabilmektedir.
- Satış faturasında yer alan tüm şartlar iade faturasındaki şartlar ile bire bir aynı olmalıdır.
- İade faturasında oluşturulan mal bedelinin satın alma sırasında kesilen fatura ile aynı olması gerekmektedir. Yani ürünün satın alındığı fiyattan iadesi yapılmalıdır.
- Faturanın tamamının değil de belirli bir kısmının iade edilmesi durumunda satış faturasında birim fiyatı hesaplanmaktadır. İade edilecek miktar ile çarpım sonucu iade faturası oluşturulmaktadır. İade işleminde herhangi bir kar ya da zarar durumu söz konusu değildir.
İade Faturasında Yer Alması Gereken Bilgiler
İade faturası üzerinde yazan bilgiler aşağıda ifade edilmiştir:
- Bir iade faturası satıcı fatura tarihini ve bu faturanın seri numarasını bir arada taşır.
- İade edilen malın miktarı,
- İade edilen malın toplam tutarı,
- İlgili malın birim tutarı da iade faturası üzerinde yer alan olmazsa olmaz bilgiler arasındadır.
İade Faturasında Muhasebe Kaydı
İade faturasının muhasebe kayıtları daha önce satın alınan ürünün iade durumunda kesilmektedir. Satılan ürünlerin tarafa iadesi durumunda bir iade faturası düzenlenmektedir. Satıştan iade yapıla muhasebe kayıtlarında şu bilgilere dikkat edilmektedir:
- Satın alınan ürünün bozuk olması ya da sağlam olması durumunda iade edilmesine,
- İade zamanı için geçici dönemli vergilerin dönemine,
- Bir önceki yılda gerçekleşen cari yılın iadesi için ayrı değerlendirmelere bakılmaktadır.
Alış iadeleri için hesaplanan muhasebe kayıtlarında ise:
- Tüketim malzemelerinin iadesine,
- Ürün alımlarının iadesine,
- Hizmet alımlarının iadesine göre muhasebe kayıtları tutulmaktadır.
E Arşivden Fatura Kesmek
İnternetten iade faturası kesimi hem e faturayı hem de e arşiv faturayı kapsamaktadır. Alıcının bir şirkete sahip olması durumunda e fatura ve e arşiv fatura 7 gün sonra iptal edilebilmektedir. Dolayısı ile alıcının elektronik faturalarını 7 iş günü içerisinde iptal etme hakkı bulunmaktadır. Bu sürenin aşılması durumunda yeni bir e fatura oluşturulmakta ve müşteriye gönderilmektedir. Bu işlem genel olarak mahsuplaşma adını almaktadır.
Müşteriden alınan malın satıcıya iadesi durumunda düzenlenen belgede alıcının bireysel müşteri olması durumunda bazı kurallar uygulamaktadır. Faturanın kesilip gönderilmesi durumunda bir ürünü iade etmek isteyen müşteri iade firmasının olmaması durumunda fatura kesememektedir. Buna ek olarak tüketici hakları gereği ürünün 30 günlük bir iade süresi bulunmaktadır. Ancak alışveriş yapılan firmanın ibraz ettiği şartlara uyan kişiler iade işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Satışın internet üzerinden gerçekleşmesi durumunda müşterinin ürünü iade süreci elektronik ortamdan tamamlanabilmektedir. Süreçte kâğıt çıktısı güvenli olarak kullanılabilmektedir.
İade Faturasında Kaşe
İade faturasına kaşe basmak faturanın açık ya da kapalı olmasına göre değişiklik göstermektedir. İade faturası üzerinde kaşe bulunması müşteri ile satıcı arasındaki ticari yükümlülüklere bağlıdır. Bu nedenle kaşenin belgenin altına ya da üstüne basılması hakkında bir kural bulunmamaktadır.
Ayrıca e-Fatura Nasıl İptal Edilir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.