Nüfus cüzdanı suretlerinin alındığı yerler, güncel olarak şöyle sıralanmıştır:
- E-devlet
- Mahalle muhtarlığı
- Noterler
Bazı resmi işler için nüfus cüzdanı suretine ihtiyaç duyan kişiler, belirlenmiş bu 3 yer üzerinden de belgelerini alabilirler.
Nüfus Cüzdanı Sureti Nedir?
Nüfus cüzdanı sureti belgesi, genellikle devlet dairelerinde yapılacak olan resmi değişikliklerden önce kişilerden istenen belgelerden biridir. Bu belgenin önemi, içinde kişilere ait olan tüm resmi bilgilerin yer almasıdır. Bu sayede kamu kurumları ya da diğer kuruluşlar, işlem yapmak isteyen kişilerin kendilerinin olduğunu kanıtlayarak işlemlerini yapabilirler.
Nüfus Cüzdanı Sureti İle Nüfus Kayıt Örneği Aynı Şey Mi?
Nüfus kayıt örneği belgesi ile nüfus cüzdanı sureti belgeleri aynı belgeyi ifade eder. Günümüzde iki farklı isimle de kullanılır.
Nüfus Kayıt Örneği Nedir?
Nüfus kaydı örneği belgesi, kişilerin kütüklerinden cinsiyetlerine kadar tüm T.C. kimlik bilgelerinin yer aldığı belgeye verilen isimdir. Nüfus kayıt örneği ya da nüfus cüzdanı suretindeyer alan bilgilerin tümü, aksi kanıtlanıncaya ve resmi olarak işleninceye kadar doğruluğuna inanılan bilgilerdir. Bu bilgilere özellikle resmi kurumlarda işlem yapılırken ihtiyaç duyulur. Bu nedenle de devlet kurumlarında işlem yapmak isteyen kişilerden nüfus kayıt örneği ya da nüfus cüzdanı sureti talep edilir.
Nüfus Kayıt Örneği Sorgulama Nasıl Yapılır?
Nüfus kayıt örneğinin sorgulanması, güncel olarak e-devlet üzerinden yapılan işlemler arasında yer alır. E-devlet sistemine girilmesinden sonra arama kısmına “Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama” yazılarak bu işlem kolaylıkla yapılabilir.
Nüfus Cüzdanı Sureti Ne Kadar?
Nüfus cüzdanı suretinin alım ücreti, e-devlet üzerinden alındığı takdirde yoktur. Ancak muhtarlık ve noterlerden onaylı olarak alınmak istenen nüfus cüzdanı sureti için çok az tutarlarda ücretler talep edilebilir.
Noter Onaylı Nüfus Cüzdanı Sureti Nasıl Alınır?
Nüfus cüzdanı suretinin onaylı olması gereken durumlarda kişilerin herhangi bir notere başvurmaları gereklidir. Notere giderken de yanlarında bir adet vesikalık fotoğraf bulundurmalılardır. Notere gittikten sonra onaylı nüfus cüzdanı sureti almak istendiğinin yetkililere bildirilmesinden sonra kolaylıkla belge alınabilir. Onaylı alınmak istenen nüfus cüzdanı suretleri için kişilerden bir ücret talep edilir.
Nüfus Cüzdanı Suretini Kim Onaylar?
Nüfus cüzdanı suretinin onaylaması genel olarak muhtarlar tarafından yapılır. Ancak bu durum belgenin istendiği yere göre de değişiklik gösterir. Eğer onaylı nüfus cüzdanı sureti bir kurumdan noter tarafından onaylı olarak istenmişse, belgelerin notere götürülmesi ve noter tarafından onaylatılması gereklidir.
Nüfus Kayıt Örneğinde Kardeşler Neden Çıkmıyor?
Güncel olarak çıkan kanun gereğince, verilmekte olan nüfus kayıt örneklerinde kardeşlerin ismi yazmaz. Bu nedenden dolayı da e-devlet ya da muhtarlıktan alınmış olan nüfus kayıt örneklerinde kardeşlerin sayısı ya da isimleri gibi bilgiler mevcut değildir.
Vukuatlı Nüfus Sureti Nereden Alınır?
Vukuatlı nüfus sureti belgesi, yalnızca il ya da ilçelerde bulunan Nüfus müdürlüklerinden temin edilebilir. Bununla beraber kaymakamlıklar üzerinden de vukuatlı nüfus sureti alınabilir. Ayrıca, belgenin teslim edileceği yere göre bu belgenin e-devlet üzerinden alınabilme durumu da mevcuttur.
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Randevusu Nasıl Alınır?
Vukuatlı nüfus kaydı örneği belgesi almak isteyen kişilerin oluşturmaları gereken randevular, yalnızca Nüfus müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden alınır. Randevunun oluşturulmasından sonra vukuatlı nüfus kayıt örneği alacak olan kişiler, randevu gün ve saatinde bağlı bulundukları nüfus müdürlüklerinde bulunarak almak istedikleri belgeyi kolayca elde edebilirler.
Üniversite İçin Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?
Üniversite kaydının yapılması için alınacak olan nüfus kayıt örneğinin e-devlet üzerinden veya mahalle muhtarlıklarından kolay bir şekilde alınabilinmesi mümkündür. Üniversiteye yeni başlayacak kişiler için alınacak nüfus kayıt örneğinin noter onaylı olmasına gerek yoktur. Bu nedenle de kolay ve hızlı bir şekilde alınabilir.
Nüfus Kayıt Örneği Süresi Ne Kadar?
Nüfus kayıt örneğinin geçerlilik süresi, Bakanlık tarafından 6 ay olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de nüfus kayıt belgesi, vukuatlı nüfus kayıt örneği ya da nüfus cüzdanı sureti belgelerinden herhangi birine ihtiyacı olan kişilerin bu belgeleri işlemlerini gerçekleştirmeden hemen önce bu belgeleri temin etmeleri önerilmiştir. Geçerlilik süresini yitirmiş olan belgeler, teslim edildiği özel kuruluşlar ya da kamu kurumları tarafından geçerli sayılmaz.
Ayrıca Evden E – Ticaret Yapanlara Vergi Muafiyeti Nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.