Genç girişimcilik desteği programı, 18-29 yaş arasında kendi işini kuran kişilerin BAĞKUR prim ödemelerinin devlet tarafından yapılmasını sağlayan bir teşviktir. Genç girişimci desteği, sadece BAĞKUR ödemelerinde vergi indirimi sağlamaz. Bunun yanında sağladığı birçok avantaj mevcuttur. Bu destekten faydalanmak için genç girişimci konumunda olan kişilerin gereken şartları sağlamaları ve başvuruda bulunmaları gereklidir.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nedir?
KOSGEB tarafından sağlanan genç girişimciler desteği, 18 ila 29 yaş arasında olan yeni girişimcilere verilen 150.000 TL’ye kadar desteğin sağlandığı bir programdır. Bu destekten yararlanmak için başvuru yapmış olan kişilere 50.000 TL’ye kadar hibe desteği yapılırken 100.000 TL’ye kadar geri ödemeli destek verilir. Bu desteği verilme amacı, girişimde bulunmak isteyen ancak maddi zorlukları sebebi ile fikirlerini gerçekleştiremeyen gençlere yardımcı olarak önlerinin açılmasıdır.
Genç Girişimci Hibe Desteği Nedir?
Genç girişimcilerin hibe destekleri, yeni bir işletme kuracak ya da girişim fikri olan kişilere geri ödemesiz şekilde verilen desteklerdir. Hibe desteklerinin amacı, yeni bir işletme sahibi olacak genç girişimcilerin maddi yüklerini biraz hafifleterek daha kolay yol almalarıdır. Hibe edilen desteklerin hiçbiri, geri talep edilmez. Bu nedenle genç girişimci desteği almış olan kişiler, kredi gibi faizli geri ödemeleri gereken herhangi bir durum içinde kalmazlar.
Genç Girişimci Desteği Yaş Sınırı Kaçtır?
Genç girişimci desteğinde belirlenmiş olan yaş sınırı, 29’dur. Ancak bununla beraber, genç girişimci desteği almak isteyen kişilerin 18 yaşlarını da doldurmaları gereklidir. Resmi olarak bir işletme açabilecek olan yaşa gelinmesi şartlar arasında yer alır. Ancak başvuru yapılacağı süre zarfında girişimcilerin 29 yaşlarını da doldurmamaları gereklidir.
Genç Girişimci BAĞKUR Desteği Ne Kadardır?
Başvuru yapmış genç girişimcilerin alabilecekleri destek tutarı, yıllık, 12,664 TL olarak belirlenmiştir. Genç girişimcilere sağlanan BAĞKUR destekleri, ödenmesi gereken en düşük prim üzerinden sağlanır. Aylık 1.055 TL olarak belirlenmiş bu tutar, kişilere sadece 1 yıl ödenir.
Genç Girişimci Hibe Desteği Nasıl Alınır?
Genç girişimci hibesinden yararlanmak isteyen kişilerin bazı koşulları yerine getirmeleri gereklidir. Öncelikle kişilerin KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitimini almaları ve eğitim sonunda yapılan sınavdan başarılı olmaları gereklidir. Girişimcilik belgesinin alınmasından sonra kişiler, bir iş planı hazırlamalılardır. Hazırladıkları bu iş planı, eğer KOSGEB tarafından uygun görülürse, genç girişimciler kolay bir şekilde destek alabilirler. Başvuru esnasında, kişilerden şirketlerini kurmalarından sonra aldıkları resmi şirket belgeleri de talep edilir.
Genç Girişimci Desteği Hangi İşlere Verilir?
Genç girişimcilik desteğinin alınabilecek olduğu meslek dalları, şöyle sıralanmıştır:
- İmalat (unlu mamül, kahve, çay, içecek, dokuma, giyim eşyası imalatı gibi)
- İnşaat (Sıva işleri, yıkım, sıhhi tesisat, elektrik tesisatı, çatı işleri…)
- Toptan ve perakende ticaret (motorlu taşıtlar, ev eşyası, hırdavat, gıda, içecek, pazar yerinde satış…)
- Ulaştırma ve depolama (Nakliye, kurye, ev ve işyerlerinde taşımacılık…)
- Bilgi ve iletişim (Yazılım, web tasarımı, kitap yayımı…)
- Mesleki teknik faaliyetler (Danışmanlık, fotoğrafçılık, tercüme, reklamcılık)
- Destek faaliyetleri (İş bulma acentesi, seyahat acentesi, temizlik, fuar organizasyonu, güvenlik, taşıt kiralama …)
- Konaklama ve yiyecek hizmetleri (lokanta, seyyar yemek vb.)
- Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı
- Kişisel eşyalar ile ev eşyalarının onarımı
- Deri eşyaların onarımı
- Mobilyaların ve ev döşemelerinin onarımı
- Saatlerin ve mücevherlerin onarımı
- Kuru temizleme
- Kuaförlük ve güzellik salonlarının faaliyetleri
KOSGEB 2022 Başvuruları Ne Zaman Yapılmıştır?
KOSGEB girişimci desteği başvuruları, 2022 yılı için 31 Mart 2022 tarihine kadar alınmıştır. Bu sürenin geçmesinden dolayı genç girişimcilik başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin 2023 yılı için verilecek destekleri beklemeleri ve takip etmeleri gereklidir.
KOSGEB Girişimcilik Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Girişimcilik belgesinin alınabilinmesi için, en az 70 saat olarak verilen girişimcilik derslerinin alınması gereklidir. Ancak KOSGEB, bugüne dek farklı bir kurum ya da kuruluştan en az 56 saat girişimcilik dersi almış olan kişilerin almış oldukları dersleri kanıtlamaları durumunda da kendilerine belge verir. KOSGEB’ten ders almayan kişiler de yine sınava tabi tutulurlar. Genç girişimci desteği almak isteyen kişiler, girdikleri sınavdan başarılı olmalarından sonra belgelerini alabilirler.
Ayrıca Gerçek ve Tüzel Kişi Ne Demek? Bilgilerine de bakabilirsiniz.