Mark Zuckerberg: Yazılım, sosyal medya ve bilgisayar gibi özel alanlarda ortaya konulan müthiş yaratıcı fikirler ve neticesinde gelen etkileyici başarı hikayeleri, her birimiz için güçlü bir ilham kaynağı olabiliyor. Bu konuda Bill Gates ya da Elon Musk gibi muazzam başarı hikayelerine tanıklık etsek de Mark Zuckerberg’e her daim özel bir parantez açmamız gerekiyor.
Genç yaşta inanılmaz bir başarı öyküsüne imzasını atmış bu ayrıcalıklı adamın öyküsünden her birimizin çıkaracağı önemli dersler bulunuyor. Gelin şimdi filmi başa saralım ve Facebook gibi bir devin yaratıcısı olan Mark Zuckerberg’in yaşam öyküsüne en başından bakmaya çalışalım.
Mark Zuckerberg – Her Şey Nasıl Başladı?
Mark Zuckerberg, 14 Mayıs 1984 yılında New York’ta dünyaya geldi. Şanslıydı, çünkü entelektüel açıdan kendilerini önemli oranda geliştirmiş iki ebeveyne sahipti. Mark Zuckerberg’in babası diş hekimi, annesi ise psikiyatristtir. Bu arada kendisinin Randi, Donna ve Arielle adlarında üç kardeşi daha vardır. Tam olarak bir Yahudi olarak büyüyen ve bu kültürün içerisinde gelişen Mark Zuckerberg, ilkokulda dikkat çekici bir başarıya sahipti.
Mark Zuckerberg, henüz ufak yaşlardan itibaren bilgisayarlara karşı çok özel bir ilgiye sahipti. Henüz 12 yaşındayken Atari Basic’i Zucknet adlı bir programı oluşturmak adına kullanmayı başarmıştır. Bu program bir türü mesajlaşma programıdır ve ailesi söz konusu programı kullanarak kendi aralarında iletişim kurmuştur. Daha sonraki dönemlerde Mark Zuckerberg arkadaşları ile bir araya gelerek eğlence maksatlı basit bilgisayar oyunları yarattı.
Lise döneminde de okulunun en parlak ve en gelecek vadeden öğrencileri arasında gösterilmiştir. Özellikle de sanat, edebiyat ve bilim odaklı derslerdeki başarısı öğretmenlerin dikkatini çekmiştir. Lisedeki bu muazzam başarısı sayesinde üniversiteyi Harvard Üniversitesi’nde okuma hakkı kazanmıştır. Bilindiği üzere Harvard, sadece ABD’nin değil aynı zamanda dünyanın en prestijli okulları arasında kabul görmektedir.
Harvard Yılları
Harvard Üniversitesi’nde Mark Zuckerberg için ilk sene oldukça iyi gidiyordu. Yunanca, Latince, İbranice Fransızca konusunda oldukça yetkin hale gelmişti. Bu arada okulda eskrim takımının da kaptanlığını üstlenmekteydi. Kısa sürede bilgisayar yazılımları ve programları konusundaki becerileriyle arkadaşlarının dikkatini çekmeyi başarır. Babası, oğlunun yeteneklerini farkında olduğu için bilgisayar bilimi alanında eğitim görmesini teşvik etmiştir.
Henüz ilk senesinde okul için Course Match adını verdiği bir programa imzasını attı. Bu basit program sayesinde öğrenciler kendilerine uygun olan kursları tercih edebiliyordu. Bundan kısa bir süre sonra hızını alamadı ve okulun en güzel ve yakışıklı öğrencilerinin seçildiği Facemash adlı bir site kurdu. Böyle bir sitenin tam anlamıyla işlev görmesi için okuldaki tüm öğrencilerin fotoğraflarına ihtiyaç vardı. Bunun için okulun veritabanına sızan ve tüm fotoğrafları sitesi adına kullanan Zuckerberg, okul yönetimi tarafından disipline verildi.
Bu ceza, Harvard Üniversitesi’ni bırakmasında tetikleyici bir unsur oldu. Zira, olukça popülerleşen site için fazlasıyla heyecan duymaya başlayan Marc, artık bu platformun büyümesi için çok daha fazla zaman ayırmak zorundaydı. Harvard öğrencilerini online ortamda buluşturmak adına yeni bir site daha oluşturdu. Bu yeni siteye ise Facebook adını verdi. Mütevazi bir fikir olarak başlayan bu fikrin, çok kısa bir zaman içinde dalga dalga büyüyüp bir sinema filmine dahi konu olabileceğini öngörebilmiş miydi dersiniz?
Facebook Doğuyor
Sosyal medya sitesi Facebook, sadece 18 ay gibi çok kısa bir sürede ABD’nin en büyük çaplı arkadaşlık sitelerinden biri olmayı başardı. Moskovitz, Saverin ve Hughes gibi yakın arkadaşları, ona bu süreçte teknik anlamda önemli bir destek sundu. Facebook’un esasen çok basit bir arayüzü ve kullanımı vardı. Kullanıcılar kendilerine ait fotoğrafları ekleyebiliyor ya da duygularını ifade edebiliyordu. Gerçek ad ve soyadların kullanıldığı sitede insanlar çok kolay bir şekilde yeni ve eski dostlarını bulma şansı yakaladı. Diğer arkadaş bulma sitelerine kıyasla Facebook sayısız avantaja sahipti ve bu avantajlar onun kısa sürede büyümesine neden oldu.
Zuckerberg sadece girişimcilik konusunda değil aynı zamanda inovasyon ve yöneticilik gibi konularda da son derece başarılı bir isim olduğu için Facebook büyüme ivmesini hiç kaybetmedi. Facebook, 2004’ün sonunda tam 1 milyon kullanıcı sayısına ulaşmayı başardı. İlk başlarda ticari yönü ön planda olmasa da daha sonraki senelerde sitenin ticari bakımdan işletmelere de pek çok fırsatlar sunmaya başladığı görüldü. Bir noktadan sonra Facebook artık dijital pazarlamanın ayrılmaz bir parçası haline gelmeye başladı. Bu bağlamda Zuckerberg de 2005 ile beraber Silikon Vadisi’ne taşınma kararı aldı. Bu süreçte diğer bilişim şirketleri ile sıkı bir etkileşim kurmayı başardı.
Facebook’un Önlenemez Yükselişi
2005 senesinde ilk sermaye yatırımını Accel Partners’ten aldı. 2005 senesi bittiğinde Facebook kullanıcıları sadece Harvard öğrencilerinden meydana gelmiyordu. Ünü tüm ABD’ye yayılmaya başlayan Facebook, o sene 5.5 milyon üye sayısını yakaladı.
Sosyal ağ reklamları sayesinde kullanıcılara ulaşmak isteyen Yahoo ya da Microsoft gibi dev şirketler, o dönemde Zuckerberg’e çok ciddi teklifler sundu. 2006 senesinden sonra dev firmaların bu ilgisi, dalga dalga büyümeye başladı. Kişisel verilerin ihlaline yönelik olarak başlatılan davalar, Facebook için çok zorlu bir sürecin başlangıcı oldu. Bu sancılı süreçte Zuckerberg, mahkemede çok başarılı bir savunma örneği gösterdi.
Mahkeme sürecinden sonra Facebook’un yükseliş trendi 2010 yılına dek kesintisiz şekilde devam etti. O sene Zuckerberg, Time tarafından yılın adamı unvanı ile taçlandırıldı. 2010 senesinde 4 milyar dolarlık servete ulaşan Zuckerberg, dünyanın en zengin insanları listesinde 212. basamağa ulaştı. Sadece 1 sene sonra halka açılması sayesinde Facebook, asıl patlamasını yaşadı ve Zuckerberg de aynı listede 35. basamağa kadar yükseldi.
2012’de Üye Sayısı 1 Milyar Oldu
2012 senesi ile beraber Facebook’un tam olarak 1 milyar üye sayısı bulunuyordu. Bu, bir sosyal medya platformu için elde edilmiş olağanüstü bir rekordu. Zuckerberg’in özellikle de kullanıcı deneyimine büyük ölçüde sadık kalması ve Facebook’un başlangıç fikrinden çok fazla uzaklaşmamaya çalışması, elde ettiği başarıda önemli bir rol oynuyor. Henüz genç yaşına rağmen müthiş bir başarı elde eden Zuckerberg’in kişisel servetinin 60 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Bugün gelinen noktada ise Facebook üye sayısının 2.7 milyara ulaştığı gözlemleniyor. Her dakikada ortalama 400 yeni kullanıcı Facebook’a kayıt oluyor. Ayrıca bir gün içinde ortalama 35 milyon insan sayfasını güncelliyor. 1 dakikada üretilen like sayısının ise 4 milyon civarında olduğu aktarılıyor. Facebook günümüzde WhatsApp ve Instagram gibi platformlarla da gücünü birleştirmiş durumda.
Zuckerberg’in Özel Yaşamı
Mark Zuckerberg, sadece iş yaşamındaki üst düzey başarısı ile değil aynı zamanda özel hayatı ve aile yaşamına dair detaylarla da gündemde kalmayı başarıyor. Zuckerberg, 2012 yılının mayıs ayında uzun zamandır ilişkisi bulunan Çinli kız arkadaşı Priscilla Chan ile hayatını birleştirdi. Çiftin 5 ve 6 yaşlarında olmak üzere iki kız çocuğu bulunuyor. Mutlu bir beraberlikleri olan çift, bebek haberini de ilk kez Facebook üzerinden duyurmuşlardı.
Facebook efsanesinin yaratıcısı olan Mark ve Chan, servetlerinin %99’luk kısmını ölmeden önce dağıtacaklarını açıklamışlardı. Her iki isim de sahip oldukları olanaklara rağmen oldukça mütevazi bir yaklaşım biçimine sahipler. Az eşya ve az kıyafetin egemen olduğu bir yaşam tarzını benimseyen çift, sık sık hayır işleriyle de gündeme geliyor. Zuckerberg’in yaşam hikayesi ve Facebook efsanesinin doğuş süreci, 2010 senesindeki Sosyal Ağ filminde detaylı bir şekilde işlendi. Zuckerberg’in kişisel Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Bir başka ilham verici yaşam hikâyesinde görüşmek dileğiyle.