E-ticaret işleri ile ilgilenen ya da e-ticaret şirketine sahip olan kişilerin vergi mükellefi olmaları gereklidir. Güncel olarak çıkmış olan kanunlar ile beraber e-ticaret yapan şahıs ya da diğer şirket türlerinin vergi mükellefi olmaları zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle de yeni e-ticaret şirketi kuracak olan kişilerin öncelikle şirket kayıtlarını oluşturmaları ve vergi mükellefi olarak sayılmaları zorunludur.
Yeni Vergi Mükellefi Nasıl Olunur?
Vergi mükellefi olabilmek için yeni bir şirket kurmuş olan kişilerin şahsi olarak Vergi dairelerine gitmeleri gereklidir. Vergi dairelerine gitmek yerine kişiler, online olarak İnteraktif Vergi Daireleri üzerinden de işlemler yapılabilir. Vergi dairelerine yapılan başvurulardan sonra, Vergi daireleri belirledikleri ve taraflara ilettikleri tarihte şirketlerini görmeye gelirler. Şirketin görülmesinden ve onaylanmasından sonra resmi olarak vergi mükellefi olunabilir.
Evden E-Ticaret Vergi Muafiyeti Nedir?
Evinden e-ticaret yapan kişilere güncel olarak tanınan vergi muafiyeti, şirketini kurmuş ve vergi mükellefi olmuş olan kişilerin kazandıkları ilk 30.000 TL’ye kadar olan kısım için vergi ödemedikleri bir muafiyettir. Devlet tarafından sağlanan bu imkan sayesinde kişiler, belirli bir süre vergi ödemeden para kazanma hakkına sahip olurlar.
E-Ticaret İçin Vergi Levhası Nasıl Alınır?
E-ticarete başlamış kişilerin vergi levhalarını alabilmeleri için öncelikle vergi dairesine şirketleri olduğuna dair başvurularını tamamlamaları gereklidir. Şahıslar ya da şirketler, vergi mükellefi olmalarının ardından Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine giriş yaparak “Vergi Levhası Başvurusu” seçeneğini seçerek başvuru formunu doldurabilirler. Vergi mükellefi olduktan ve başvuru formu doldurulduktan sonra vergi levhası alınabilir.
Vergi Mükellefi Olmadan Satış Yapmak Mümkün Mü?
Vergi mükellefi sayılmadan herhangi bir mecrada satış yapılabilmesi mümkün değildir. Ancak bu şart, e-ticaret ile uğraşan kişiler için geçerli değildir. E-ticarete başlayacak olan kişiler, kendi şirketlerini kurduktan ve ilk 30.000 TL’lik satışlarını yapana kadar vergi mükellefi olarak sayılmazlar. Satışları 30.000 TL’yi geçtikten sonra kişiler, resmi olarak vergi mükellefi sayılır ve satış işlemlerde vergi vermeye başlayabilirler. E-ticaret dışında satış yapacak olan kişiler, bu istisnai durumun içine dahil sayılmazlar.
E-Ticaret Basit Usul Olur Mu?
E-Ticaret İşlemleri İçin basit usul vergilendirme durumu söz konusu değildir. E-ticaret ile uğraşan ve vergi mükellefi olup vergi levhasına sahip olan herkes, yalnızca vergi muafiyetinden yararlanma olanağına sahiptir. E-ticaret şirketlerine yapılan tüm vergilendirmeler basit değil gerçek usul üzerinden vergilendirilirler.
E-Ticaret Vergi Levhası Ücreti Ne Kadardır?
E-ticaret için alınan vergi levhasının alım ücreti, ortalama 400 TL’dir. E-ticaret ile uğraşan kişilerin vergi levhasına sahip olabilmeleri için almaları gereken evraklar ve bu evrakların ücretleri ödenir. Vergi levhasına sahip olabilmek için başvuru ya da farklı bir aşamada herhangi bir ücret ödenmesi kişilerden istenmez. E-ticaret vergi levhası almak için istenen evrakların güncel ücretleri, şöyle sıralanmıştır:
- Damga Vergisi: 76 TL
- İmza Beyannamesi: 85 TL
- Muhasebeci Vekaletnamesi: 120 – 150 TL
- Fotoğraf: 20 – 30 TL
- İkametgah: Ücretsiz olarak temin edilebilir.
E-Ticaret Vergi Dairesi İşlemleri Ne Kadar Sürer?
E-ticarete başlamış kişilerin vergi dairesi işlemleri, ortalama 1 ayda tamamlanabilir. Vergi dairesine başvuru yapılmasından sonra kişiler, hemen vergi mükellefi olarak sisteme işlenir. Ancak vergi mükellefi olunmasından sonra alınması gereken vergi levhası için bir süre beklenmesi gereklidir. Şirket sahibi olan şahıslar, vergi mükellefi olmalarının ardından vergi levhası almak için başvuru yapma hakkına sahiptir. Bu nedenle de, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sayfasından sağlanan vergi levhası başvurusunun sonuçlanması için yaklaşık 1 aylık bir süreç gereklidir. Ancak her zaman bu kadar uzun sürmeyebilir ve 1 aydan daha kısa bir süre içinde de kişilerin vergi dairesi işlemleri tamamlanabilir.
E-Ticarette BAĞKUR Şart Mı?
E-ticarete başlanmasından sonra şirket sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. E-ticaret ile beraber vergi mükellefi olmuş kişiler, talepleri doğrultusunda SGK kapsamında hizmet alamazlar. Bu nedenle de mecburen BAĞKUR kayıtlarını gerçekleştirmelilerdir. Şirket sahibi olan kişilerin BAĞKUR kayıtlarını gerçekleştirebilmeleri için şahsı olarak kimlikleri ve şirketlerine ait olan diğer belgeleri bir araya getirerek başvuru sağlamaları gerekecektir. BAĞKUR kayıtlarının tamamlanmasından sonra, kişiler kendileri için de prim ödemeye başlama hakkına sahip olurlar.
Ayrıca Nüfus Cüzdanı Sureti Nereden Alınır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.