İstiridye mantarı yetiştiriciliğinin yapılması kapalı bir izolasyona sahip alan içerisinde gerçekleştirilmektedir. İstiridye mantarı yetiştiriciliği için bireyler özel olarak kurulan mantar seralarını tercih edebilir iken ayrıca çadırları da seçebilmektedir. Mantar üretimi için özel olarak tasarlanan hanelerde havalandırma, nemlendirme, klima ve aydınlatma gibi sistemlerin her biri fungal yapısına uygundur. Bir mantarın doğal ortamda ihtiyaç duyduğu her türlü malzeme izolasyonu yüksek alanlar içerisinde yer almaktadır. Serin, bol oksijenli ve gölge alanlar istiridye çeşidi için oldukça idealdir.
İstiridye Mantarı Nedir?
İstiridye mantarının tanımı “Doğada kavak ağacı üzerinde yetişen bir mantar türü” şeklinde yapılabilmektedir. Bu çeşit bir şapkaya benzemektedir. Bazı insanlar bu mantarı istiridye kabuğuna da benzetmektedir. Bu nedenle mantarın ismi istiridye mantarı olarak kalmıştır. Bu tür Türkiye’de oldukça yaygın bir üretime sahiptir. Sağlığa faydası olan bu mantar insanların ekonomik yoldan tüketebilecekleri bir besindir.
İstiridye Mantarı Kompostu Nedir?
İstiridye mantar kompostunun tanımı “İstiridye mantarı üretimi için gereken ana malzeme” şeklinde yapılabilmektedir. Bu malzeme mantar yetiştiriciliğinde kullanılan canlı bir üründür. Kompostun elde edildiği malzemeler arasında mısır koçanı, saman, çay atığı, pamuk çekirdeği gibi pek çok doğal ürün yer almaktadır. Bu tarz tarımsal malzemelerin karışımından elde edilen kompost içerisinde 13 farklı besin ögesi barındırmaktadır. Bu ögeler mantarların beslenmesi için uygun ortamı yaratarak kişilerin verimli bir şekilde mantar yetiştirmelerini sağlayacaktır. Mantarların hasar edilmesi sırasında kullanılan organik materyaller tutarlı ve homojen bir yan ürün meydana getirmektedir.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde uygulanacak önemli maddeler aşağıda detaylı olarak verilmiştir. İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin bu hususları incelemesi önerilmektedir:
- Bu işe başlamayı düşünen kişilerin sermayelerinin olması gerekmektedir. Çünkü gerek istiridye mantarı alımında gerekse de kompost alımında maddi desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.
- İstiridye mantarı üretimi yapmak isteyen kişiler için gereken minimum alan boyutu 300 metrekaredir.
- Mantar yetiştiriciliğinde günlük olarak yapılan kontroller büyük bir öneme sahiptir. En az bir kişinin mantarları günlük olarak takip etmesi gerekmektedir.
- İstiridye mantar yetiştiriciliği işine başlamadan önce kişilerin özel izolasyonlu çadır mı yoksa bir tünel mi tercih edeceklerini belirlemesi gerekmektedir.
- Tarlada ekim yapacak kişilerin iklim şartlarını göz önünde bulundurması gerekmektedir. Mantarların tarlaya ekilmesi sonrasında kompost karışımlar kullanılarak verimli bir ürün elde edilmesi mümkündür. Kompost özellikle kendi besinini üretemeyen mantarlar için oldukça idealdir.
- Kişilerin mantarların spor ile çoğalacağını iyi bilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mantar sporlarında besi ortamının uygun bir şekilde çimlendirilmesi gerekmektedir.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği İçin Yer Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde yerin seçilmesi esnasında dikkat edilecekler aşağıda yer almaktadır:
- İstiridye mantarı için seçilen konumun iskân alanları dışında kalması gerekmektedir.
- Yeterli ekolojik dengeyi sağlamak amacı ile kompost kullanımına özel gösterilmelidir.
- Mantar üretimi için seçilecek bölgenin ulaşım sorununun bulunmaması gerekmektedir.
- Üretim yapılacak bölgede elektrik sıkıntısı yaşanmamalıdır. Bunun nedeni depolarda izolasyonun yeterli olmaması durumunda klimanın devreye sokulmasıdır. Klima mantar için gereken ortam ayarını sağlamaktadır.
- Mantar tesisinde su olmalıdır.
- Tesis içerisinde çalışacak elemanlara ve elemanların ihtiyaç duyabileceği ekipmana kolay bir şekilde ulaşılabilmelidir.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliğine Başlamadan Önce Neler Bilinmelidir?
İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde bilinmesi gerekenler hem üretim fazını hem de depo aşamasını doğrudan etkilemektedir. İstiridye mantarı yetiştiriciliği için tercih edilen ürünler maddi getirinin iyi olması açısından son derece önemlidir. Genel olarak sonbahar aylarında üretilen mantarlar farklı iklim şartlarında soğutma ile de elde edilmektedir. Eski zamanlarda yalnızca kış aylarında yapılan üretim yerini dört mevsime bırakmıştır. Sağlık açısından zengin vitamin ve minerallere sahip olan mantarlar farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Mantar üretimine başlanmadan önce kişilerin yeterli büyüklükte bir depolama yerine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca insanların mantar kompostu alarak mantarlarının gelişmesinde kullanması da önemlidir. Mantar yetiştiriciliğinde sürekli üretim ve işleme işlemleri için 3 odalı tesislerden yararlanılmalıdır. Yatırım riski az olan mantarlar için büyük ekim alanları gerekmemektedir. Kolay bir şekilde pazarlanabilen mantarların kazanç oranı oldukça yüksektir. Farklı iklimlerde yetişebilen mantarlar en çok Akdeniz iklimi ile uyum göstermektedir.
Ayrıca N Kolay Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.