Kredi risk raporu belgesi, ihtiyaçları için kredi kullanmak isteyen kişilerin ne tür bir kredi kullanması gerektiğini görmesi ve ödemelerini daha kolay planlamasını sağlayan bir rapordur. Kredi risk raporu olan kimseler, ayrıca finansal durumları ile ilgili daha detaylı bir bilgili de bu belge üzerinden öğrenebilirler.
Kredi Risk Raporu Nasıl Alınır?
Kredi risk raporunun alınabilmesi için iki farklı yöntem mevcuttur:
- Birinci yöntem, Findeks resmi internet adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ile sorgu yapılmasıdır.
- İkinci yöntem ise, kişilerin SMS ile sonuç öğrenebilmesi için Findeks internet sitesi üzerinden kendilerini tanımlamalarıdır. Bu işlemden sonra, kişiler talep ettikleri kredi risk raporunu alabilirler.
Risk Merkezi Raporu Nedir?
Risk merkezi belgesi, kişilerin güncel olarak sahip oldukları tüm finansal bilgilerin içeren ve Risk Merkezi tarafından düzenlenen rapordur. Bu raporda yer alan bilgiler, genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Kredi ve kredi kartları
- Protesto edilmiş senetler
- Karşılıksız işlemi yapılmış ve sonrasında ödenen çekler
- İbrazında ödenen çekler
Risk Raporu Nedir?
Findeks risk raporu, kredi kullanmak isteyen kişilerin geçmişte resmi kurumlar üzerinden yaptıkları tüm finansal işlemlerin işlendiği rapora verilen isimdir. Bu rapor sayesinde, kişiler mevcut borçlarının tümünü, borçlarının ne kadar taksitinin kaldığını, toplam çektikleri kredileri ve geri ödedikleri faizleri görebilirler.
Kredi Risk Raporunda Neye Bakılır?
Kredi risk raporunda dikkat edilen unsurlar, şöyle sıralanmıştır:
- Kişilerin ödeme alışkanlıkları (bugüne dek çektikleri kredileri düzenli bir şekilde ödeyip ödemedikleri bilgileri)
- Kredi kartı harcama ve ödemeleri
- Kullanılabilecek olan kredili mevduat hesapları
- Banka hesaplarında bulunan toplam limit ve borç bilgileri
Kredi Çekmek İçin Kredi Notunun Kaç Olması Gereklidir?
Kredi alabilmek için istenen minimum kredi notu seviyesi, 1100- 1499 olmalıdır. Riskli olarak kabul edilmiş bu gruba her banka kredi vermez. Verse de verilen kredi tutarı, talep edilenin çok altında olabilir. Genellikle bankalar, 1500- 1699 arasında kredi notuna sahip olan kişilere kredi vermeyi tercih edebilirler.
Kredi Notları Değerlerinin Anlamları Nelerdir?
Kredi notlarının karşılıkları, bankalar tarafından şöyle sıralanmıştır:
- 1-699: En Riskli
- 700-1099: Orta Riskli
- 1100-1499: Az Riskli
- 1500-1699: İyi
- 1700-1900: Çok İyi
Bu değerlere ek olarak, bir de “0” değeri mevcuttur. Kredi notu 0 olan kişiler, son 5 yıl içinde aktif olarak hiçbir banka işlemi yapmamış kişilerdir. 0 kredi notuna sahip olan kişilere de genellikle bankalar kredi vermeyi tercih etmezler.
Kredi Risk Raporu Puan Düşürür Mü?
Kredi risk raporunun alınması, kredi notunu etkileyen durumlardan biri değildir. Ayrıca, kredi risk raporu içinde kişilerin kredi notu bilgileri de yer almaz. Ancak sorgulama işleminin de kredi notuna artı ya da eksi olmak üzere herhangi bir etkisi mevcut değildir.
Risk Raporu Neden İstenir?
Risk raporu belgesinin istenmesinin asıl sebebi, yapılacak olan ticari işlemlerde karşı tarafından ne kadar güvenilecek olmasının ölçülmek istenmesidir. Özellikle yüksek tutarlı yapılmak istenen işlemlerde bu belgenin istenmesinin sebebi, kişilerin aldıkları kredileri geri ödeme potansiyellerinin olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer raporun sonucu, kredi sağlayan tarafından istemediği şekilde ise, kişiler kredi vermeden önce farklı şartların da yerine getirilmesini isteyebilirler.
Risk Raporunda Toplam Kredi Limiti Ne Demek?
Toplam kredi limiti bilgisi, risk raporunda belirtilen en önemli bilgiler arasında yer alır. Raporu almış kişilerin finansal güçlerinin ne kadar fazla olduğunu belirtir. Kişilerin bankalar ya da diğer resmi kurumlardan alabilecekleri maksimum kredi limitinin öğrenilmesini sağlar. Bu limit sayesinde, özellikle büyük projeler ile muhatap olan kişilere daha fazla kredi kolaylıkla verilebilir.
Kredi Reddi Kaç Puan Düşürür?
Kredi başvurusunun reddedilmesi, kişilerin mevcut kredi notlarını etkilemez. Ancak başvurusu yapılmış olan kredi, eğer reddedilmişse bu durum kişilerin kredi notlarının talep ettikleri tutarı almaya yetmediği manasını taşır. Bu nedenle de kişiler kredi notlarını yükseltmeye çalışmalılardır.
Risk Raporu Ne Zaman Güncellenir?
Risk raporunun güncellenme süresi, ortalama iki gündür. Kredi risk raporu yetersiz görülmüş olan ve bu durum dolayısıyla bankalara ödeme yapmış kişiler, 2 gün geçtikten sonra yeniden rapor başvurusunda bulunabilirler.
Ayrıca Esnaf Kefalet Kredisi Nedir? Nasıl Alınır? bilgilerine de bakabilirsiniz.