KYK Ödeme Nasıl Yapılır? 3 Farklı Yöntemi

KYK Ödeme Nasıl Yapılır? KYK ödeme; ATM’lerden, banka şubelerinden, e-Devlet’ten ve farklı yollardan yapılabilir. Kredi Yurtlar Kurumu, öğrencilerin eğitim hayatları boyunca masraflarını karşılaması için kredi verir. Bu krediler, eğitim hayatını tamamlayan öğrencilerden mezuniyet tarihinden iki yıl sonra geri alınır. KYK ödeme zamanında yapılmadığı takdirde ödenecek tutara faiz işlemesi söz konusu olur.

KYK Ödeme Nasıl Yapılır?

KYK ödemelerinin yapılması için öğrencilere mezuniyet tarihinden sonra belirli bir süre verilir. Bu sayede öğrenciler ödemeyi yapacak maddi gücü kazanmak için gerekli zamana sahip olur. Ancak ödeme tarihi geldiğinde halen maddi gücü olmayan kişiler, ödeme erteleme talebinde bulunabilir.

kyk odeme nasil yapilir

KYK ödemeleri alınan tutarın üzerine enflasyon farklarının eklenmesiyle yapılır. Bazı durumlarda enflasyon farkının silinmesi söz konusu olabilir. KYK öğrenim kredisi tutarları her yıl artış gösterir. Öğrenciler aldıkları tutarı zamanında ödemezse yasal faiz işlemeye başlar. Ödemede yaşanan gecikme ne kadar fazla ise yasal faiz de o kadar artar.

KYK ödemelerini, aldığınız tutara göre yapmanız gerekir. Bazı durumlarda kredinin kesilmesi söz konusu olabilir. Okuduğu okuldan ayrılanlar, atılanlar ya da uzaklaştırılanlar sadece aldıkları tutarı geri ödemekle yükümlüdür. Ayrılma, atılma ve uzaklaştırma durumunda öğrencilerin kredileri kesilir. Bunun dışında yurtlardan süresiz atılanlar, hakkında kesinleşmiş hapis cezası olanlar öğrenim kredisi hakkını kaybeder.

KYK Geri Ödeme Nereden Yapılır?

KYK geri ödemeleri, farklı bankaların kartları ile kolayca yapılabilir. Bunun için girmeniz gereken adres kyk.ziraatbank.com.tr’dir. Bu adresten online ödemeye açık banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapabilirsiniz.

ziraat bankasi kyk odeme
Yukarıdaki ekrandan kimlik numaranızı girerek ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. İşlem kısmından “Kredi tahsilatları” seçeneğini tercih etmeniz gerekir. Ardından verilen kodu da girdikten sonra “Sorgula” seçeneğini tıklamalısınız.
 
KYK geri ödeme için Ziraat Bankası ATM’lerini de kullanabilirsiniz. ATM’lerden kartsız işlemler menüsünü kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Ziraat Bankası internet şubesi üzerinden de işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür.

Ziraat KYK Ödeme

ziraat bankasi kyk mobil odeme

Ziraat Bankası internet şubesine giriş için bankada hesabınızın olması gerekir. Ardından internet şubesi kullanımı için gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bankaya ait uygulamayı indirerek mobil şubeyi de kullanabilirsiniz.

İnternet bankacılığına giriş yaptıktan sonra menide yer alan “Ödemeler” seçeneğine tıklamalısınız. Ardından “Eğitim, Sınav ve Üniversiteler” seçeneğini tercih etmelisiniz.

ziraat bankasi kyk borc odeme

“Eğitim, Sınav, Üniversiteler” kısmından “KYK” seçeneğini tercih etmelisiniz.

ziraat bankasi kyk borcu odemesi

KYK seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza iki seçenek çıkar. Bunlardan biri kredi diğeri ise yurt ödemelerine ilişkindir. Kredi ödemeleri seçeneğini tercih ederek işleme devam edebilirsiniz.

kyk online kredi tahsilati

“KYK Online Kredi Tahsilatları” seçeneğini tercih ettiğinizde size kimlik numaranız sorulur. Kimlik numaranızı girdikten sonra ödeme tipini de seçmelisiniz. Bir sonraki ekranda hesabınızdaki parayı kullanarak ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

kyk banka odeme tipi

KYK ödemesini zamanında yapmanız halinde herhangi bir faiz işlemesi söz konusu olmadan kredi borcunuzu kapatabilirsiniz.

KYK Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

KYK ödeme yöntemleri borcun yapılandırmaya konu olup olmadığına göre de değişiklik gösterir. KYK borçlarını ödeyemeyen kişiler, yılda bir veya daha fazla çıkarılan yapılandırma hakkından yararlanır. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin belirtilen süre içerisinde başvuru yapması gerekir.

KYK ödemesi eğer yapılandırılmış bir borç için gerçekleştirilecekse İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de ödemeler yapılabilir. Bunun yanı sıra Ziraat Bankası ve diğer bankaların internet şubelerinden de yapılandırma borçları ödenir. Örneğin, 6552 Sayılı Kanun’la yapılandırılan borçlar için “6552 md 73, kesinleşmiş alacaklar(özel tahakkuk)” seçeneğini tercih etmelisiniz.

KYK ödemelerini yapmadan önce borçlarınız hakkında bilgi edinmek isterseniz e-Devlet’ten sorgulama yapmalısınız. E-Devlet üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı sayfasına girerek sorgulama yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra 444 0 472 üzerinden de borcunuzu öğrenme şansınız vardır.

E-Devlet’ten KYK Borcu Nasıl Ödenir?

E-Devlet’ten KYK borcu ödemek ve kyk geri ödeme sorgulama için Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasına girmek gerekir. Buradan yapılacak yönlendirme neticesinde İnteraktif Vergi Dairesine ulaşabilirsiniz. Bunun için turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir.

e devlet kyk borcu odeme

Yukarıda gösterilen ekrandan e-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Giriş için e-Devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. Bunun dışında e-imza, mobil imza ve internet bankacılığı ile de giriş yapma şansınız vardır. E-Devlet şifrenizi öğrenmek için PTT şubelerine başvuru yapabilirsiniz.

edevlet kyk borcu ogrenme

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra KYK ödeme için arama alanına “İnteraktif Vergi Dairesi” yazmalısınız.

gib kyk kredi borcu odeme

Açılan sayfada “Uygulamaya Git” seçeneğine tıkladığınızda sistem sizi ivd.gib.gov.tr adresine yönlendirir. Bu adresten kredi borcunuzu ödeyebilirsiniz.

KYK Ödemesi Kredi Kartı İle Yapılır mı?

KYK ödemesinin kredi kartı ile yapılması mümkündür. Farklı bankaların kredi kartları ile ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme yapabilmeniz için kredi kartınızın internet ödemelerinde kullanıma açık olması gerekir. Aksi takdirde ödeme onayı almanız mümkün değildir.

İnteraktif Vergi Dairesinden KYK Ödemesi Yapılır mı?

İnteraktif Vergi Dairesinden KYK ödemesi yapmak için borcunuzun vergi dairesine intikal etmesi gerekir. Henüz vergi olarak nitelendirilmeyen borçların vergi dairesinden ödenmesi söz konusu değildir. Zamanında ödenmeyen, yapılandırma kapsamına alınan borçlar vergi dairesi tarafından tahsil edilir. KYK geri ödeme hesaplama için de interaktif vergi dairesinden öğrenilebilir.

KYK Borcu Peşin Ödenir mi?

KYK borcunun peşin ödenmesi mümkündür. KYK geri ödeme ne kadar, Peşin ödeme yapmanız halinde herhangi bir indirim yapılmaz. Peşin ödemenin avantajı, her ay taksit ödeme probleminin olmaması ve bu sayede tek seferde tüm borçlardan kurtulmaktır.

ATM’den KYK Borç Ödeme

ATM’den KYK borç ödeme yapmak mümkündür. Ziraat Bankası ATM’lerinden borç ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. ATM’den borç ödeme işlemi kartsız işlemler menüsünden yapılabileceği için kredi kartı ya da banka kartı kullanmanıza gerek kalmaz.

KYK Borçlarının Silinmesi Mümkün mü?

KYK borçlarının silinmesi bazı durumlarda mümkün olabilir. Bunun için borç sahibinin vefat etmiş olması koşulu vardır. Öğrencilik döneminde ya da mezuniyetten sonra vefat eden kişilerin ailelerinden herhangi bir borç tahsilatı yapılmaz.

Borç, ölümle beraber düşmüş olur. Bunun yanı sıra engel durumu da borcun ertelenmesine sebebiyet verir. Engel oranı yüzde doksan ve üzerinde olanların borçları silinir.

KYK Borçları Hangi Şartlarda Ertelenir?

KYK borçlarının ertelenmesi bazı şartlar dâhilinde mümkün olabilir. Erteleme hakkından sadece çalışmayan kişiler yararlanabilir. Kişinin çalışmadığının tespiti için Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları incelenir.

Kayıtlarda yapılan inceleme neticesinde bir yıl ve daha uzun süreli erteleme yapılabilir. Bir yıllık ertelemelerde herhangi faiz işlenmez. Ancak daha uzun süreli ertelemelerde her yıl için yüzde on daha fazla ödeme yapmanız gerekir. Erteleme hakkından yararlanmak isteyenler sadece üç defaya kadar bu hakkı kullanabilir.

Erteleme talebinde bulunmak isteyenlerin ilk taksit tarihi gelmeden önce başvuru yapması gerekir. Ödeme tarihinden bir ay önce başvuru yapılarak erteleme talebi iletilebilir. Borç eteleme talebi e-Devlet üzerinden iletilir.

Askerlik hizmetini yerine getirenler için de erteleme yapılması mümkündür. Bunun için de borcun vadesinin henüz gelmemiş olması gerekir. Öte yandan düzenli ödeme yaparken askerlik hizmetini yerine getirmeye başlayanlar da erteleme talebinde bulunabilir. Öğrencinin lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisansa başlaması durumunda herhangi bir erteleme hakkı söz konusu değildir.

KYK Borçları Ödenmezse Ne Olur?

KYK borçları ödenmezse yasal faiz işlemeye başlar. Borç tutarı için gecikme zammı hesaplaması yapılır. Ödenmeyen taksitler artık vergi dairesinin alacağı durumundadır. Bu borçlar kişinin bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilir. KYK ödeme zamanında yapıldığı takdirde herhangi bir faiz işlemesi söz konusu olmaz.

Yorum yapın