Lavanta yetiştiriciliğinin yapılması esnasında saksılardan yardım alınabilmektedir. Lavanta yetiştiriciliği esnasında yapılması gereken ilk işlem lavanta dallarının budanmasıdır. Yeni bir lavanta saksıya bu şekilde eklenmelidir. Lavantaların sağlıklı olarak yetişebilmesi için 3 yaprak düğümü ile 5 yaprak düğümü arasında bir lavanta gerekmektedir. Lavanta dallarının doğru kesilmesi bitkinin kök salması açısından büyük bir öneme sahiptir. Dalları kesilen lavantalar uygun özelliklere sahip toprağa ekilmeli ve toprak üstü kapatılmalıdır. Kapatılan toprak her iki günde bir kez olmak üzere yeterli miktarda su ile beslenmelidir.
Lavanta Yetiştiriciliği Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lavanta yetiştiriciliğinde önemsenecek konular arasında lavantaların filizlenmesi için 3 hafta ile 6 hafta arasında beklenmesi gerektiği yer almaktadır. Ayrıca lavantaların yetişmesi için tercih edilen toprağın da verimli olması gerekmektedir. Verimli toprakların hava alması, bitkinin beslenebilmesi açısından önemlidir. Eğer toprakta azot ya da mineral gibi malzemeler yeterli kadar yok ise eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir. Lavantanın güzel şekilde büyümesi için kullanılan tohumun kalitesi de son derece önemlidir. Tohumların 3 cm derine ekilmesi, toprağın gübrelenmesi, bitkinin günlük olarak 6 saat güneş ışığı altında tutulması gibi konulara da ayrıca dikkat edilmelidir. Özellikle güneş ışığının bol miktarda olduğu yerlerde lavantayı yetiştirmek bitki için oldukça iyi olacaktır.
Türkiye’de Lavantanın Yetiştirileceği Yerler
Lavanta yetiştiriciliğinde tercih edilen bölgeler arasında sayılabilecek en önemli yer Akdeniz Bölgesi’dir. Lavanta bitkisi verimli toprakları, 20 derece ile 30 derece arasındaki sıcaklığı ve güneş ışığını sevmektedir. Bu nedenle bitkinin Akdeniz iklimi istediği görülmektedir. Dünya genelinde Akdeniz ilgimi taşıyan tüm ülkeler lavanta yetiştirebilmektedir.
Lavanta bitkisi için gereken toprak 5,5 PH değerine sahip olmalıdır. Bu değerde PH Antalya ve Ege taraflarında sağlanabilmektedir. Bu nedenle bitkiler gerektiği kalitede elde edilmektedir.
Lavantanın Yetiştirileceği Yapmak İçin En İdeal Zaman
Lavanta yetiştiriciliğinde en uygun zaman toprağın yavaş yavaş ısındığı ilkbahar aylarıdır. Lavanta yetiştiriciliği yapan kişiler ekim yaptıkları lavantalara genç lavantalar adını vermektedir. Lavanta ekmeyi düşünen kişilerin doğru zamanlama için dikkat etmesi gereken unsurlar şunlardır:
- Ekim için sonbahar aylarını tercih eden kişiler bitkinin soğuğa dayanabilmesi için daha geniş gövdeli olanları tercih edebilir.
- Lavanta, fakir ve verimli arasında kalan farklı toprak tiplerinde büyüyebilmektedir. Ancak fakirde yetişen lavanta ile verimli toprakta yetişen lavanta farklı kalitelere sahip olmaktadır.
- Sıkılaşan topraklara ekim düşünülüyor ise drenajın iyileştirilmesi adına organik madde ilavesi yapılabilmektedir.
- Kök çürümesine neden olacak nemli alanlardan uzak durulmalıdır.
- Lavanta dikimi esnasında tohum değil de fidan kullanmak daha iyi olacaktır. Bunun nedeni tohumun farklı koşullara uyum sağlamaması söz konusu iken bitkinin zor koşullara bile dayanabilmesidir. Dikilen fidanlar birkaç santimlik boyutlarda tercih edilebilmektedir.
- Lavanta bitkileri 120×50 santim ya da 100×40 santim aralıklar ile dikilir ise güzel verim elde edilebilmektedir.
- Yabani otların kontrolü için çakıllı topraktan ya da kayadan yararlanılabilmektedir. Ancak bu tarz malzemelerin aşıdı kullanılması nem ve çürüme oluşturabilmektedir. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.
Lavanta Yetiştiriciliği’nde Bakım
Lavantaların yetiştirilmesinde bakım sırasında bitkilerin çiçek verene kadar haftalık en az iki kere sulanması gerekmektedir. Olgun bitkilerde tomurcukların oluşması sonrasında iki haftada bir sulama yapılmalı iken bu dönem sonrasında haftalık sulama yapılmalıdır. Lavanta bitkilerinin yetiştirilme alanlarının soğuk olması ekstra kış koruması oluşturabilmektedir. Bitkilerin kıştan korunabilmesi için rüzgâr ve sıcaklık önleyici bariyerlerden yardım alınabilmektedir.
Lavantalarda Oluşan Hastalıklar
Lavanta yetiştiriciliğinde oluşabilecek rahatsızlıklar özellikle arasında nemli iklimlerde ortaya çıkan mantar hastalıkları yer almaktadır. Lavanta yetiştiriciliği sırasında gündeme oturan lavanta hastalıkları bitkilerin kısmen ya da tamamen kalitesizleşmesine neden olabilmektedir. Bu hastalıklar arasında kök çürümesi de yer almaktadır. Kök çürümesi oluşturabilecek başlıca nedenler arasında fazla sulama vardır.
Bitkilerin hastalıklardan korunması sonrasında yapılması gerekecek işlem hasattır. Hasat ve depolama sırasında dikkat edilecek adımlar şu şekildedir:
- Lavantanın sap ve tomurcuk kısımları yarıya kadar açılır ise hasat için doğru zaman gelmiş demektir.
- Hasat sabah yapılır ise daha verimli olmaktadır.
- Çiçeklerin sap kısımları koparılmalıdır.
- Saplar uzun kesilerek demetler halinde toplanmalıdır.
- Bu demetlerin birbirlerine bağlanması sağlanmalıdır.
- Demetlerin korunaklı ve hava sirkülasyonu olan bir yerde asılması gerekmektedir.
- Asılı yerde kuruyan demetlerin çiçekleri tamamen kurumaktadır. Bu sayede kalan kısımlar kavanoza aktarılarak kullanılabilmektedir.
Ayrıca İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Kârlı mı? Bilgilerine de bakabilirsiniz.